pondělí 1. prosince 2014

Šerpové na naší cestě

Správný partner nám nevyčítá, kam jsme došli a proč to hned nejde dál. Nehledá odpovědi, nehledá jinou cestu. Hlavně je s námi, když se cítíme sami a v temnotě. Ne proto, aby rozsvítil. Ale abychom v temnotě nikdy nebyli sami. 

Jsou dny, kdy – jak se říká – na pokakaného ještě spadne záchod. Dny, kdy se zmítáme v nejistotě, zda naše cesta má smysl, zda opravdu překonáme nové překážky. Sami už nejsme schopni udržet si vnitřní klid, nadhled, vysadit, věřit. Šerpa je připraven na tyhle chvíle. Obnoví nám energii jediným objetím. Pochopením. Vyslechnutím. To je vše, co stačí.
Žádná situace v životě není špatná ani dobrá. Je taková, jakým úhlem pohledu na ni koukáme. V prohře je zkušenost, ve výhře nebezpečí. Šerpa nás umí udržet na vlně růstu – tím, že nás přidržuje tam, kde bychom jinak spadli, a krotí tam, kde bychom jinak létali v oblacích.
Když jdeme sami za svým cílem a zakopneme nebo máme problém překonat překážku, můžeme sami sobě být brzdou. Začít pochybovat. Propadat výčitkám. Lítostivosti. Zkrátka zastavíme se. Tato chvíle je prověrkou vztahu. Špatný partner začne tančit na našem hrobě. Měl přece pravdu, vyhrál. Zapomíná, že vztah není souboj a nikdy v něm není vítěz a poražený, jen dva vítězové a dva poražení. Dobrý partner není soudce ani státní žalobce. Je náš ochránce, advokát za všech okolností.
Lidé se nejhůř vypořádávají s minulostí. Jednak ji nemohou změnit a trápí je. A jednak si myslí, že je minulost definuje. Že jací byli kdysi, takoví budou vždycky. Opak je pravdou. Když se poučujeme z chyb, už nikdy nejsme stejní, jako když jsme ty chyby udělali. Chyby, z nichž se poučíme, posilují.
Partner nám nedává chyby „sežrat“. Ale pokud jsou nestravitelné, předkouše je, aby se nám lépe polykaly. Jen tak je strávíme a můžeme se soustředit na budoucnost. Šerpa vždycky vrací náš pohled zpátky k cíli. Pryč od minulosti. Do minulosti sahejme jen pro zkušenosti, ne pro výčitky.
Všechno je riziko. Změna i nezměna. Šerpové vědí, že úspěch je vždy výsledkem našich rozhodnutí a činů. Nechceme-li opakovat včerejšek, musíme změnit dnešek. Všechno, čeho se bojíme, zmizí v okamžiku, když se do toho pustíme. Přízraky už jsou takové. Drží se nás, jen pokud je nerozeženeme. Naše sny musí být vždy větší než naše obavy. A naše činy hlasitější než naše slova.
Správný partner nám nedovolí zlenivět, zpohodlnět, ustrnout. Dělá to kvůli nám. Ale také kvůli sobě. Změnou lidé rostou. Růst nikdy není automatický. Vyžaduje investici. Pokus. Třeba i omyl. Když se nezdráháme, vždycky máme další příležitost. Abychom se naučili přecházet trám, musíme z něj mnohokrát spadnout. S odstupem času zjistíme, že padání byla nejlepší škola.
Šerpa ví, že s každým novým krokem můžeme klopýtnout. Právě proto je při nás. Právě proto nás podporuje, abychom se ještě o jeden krok pokusili. Buď na konci toho kroku bude úspěch, nebo zkušenost. Buď objetí jako blahopřání, nebo objetí jako podpora.
Se správným šerpou je vlastně cesta k úspěchu nádherná a příjemná. Plná objetí v každém případě. Proto každá cesta k úspěchu upevňuje vztah.
 http://www.firstclass.cz/2014/11/7-znaku-zivotnich-opor-kterych-se-stoji-za-to-drzet-aneb-serpove-v-nasem-zivote/2/#sthash.1fIZJTU7.dpuf



Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím anonymy o nějaký podpis. Ať vím s kým mám tu čest. Děkuji.

Oblíbené příspěvky

Seznam blogů

Počasí