pátek 23. června 2017

Neřešit, raději odejít aneb 7 znaků dnešní doby ledové ve vztazích

Chtěla jsem STAVĚT, ne bořit.
Chtěla jsem řešit problémy, ne utíkat.
Ale na všechno musí být dva....

https://www.firstclass.cz/2017/06/neresit-radeji-odejit-aneb-7-znaku-dnesni-doby-ledove-ve-vztazich/

Pěkný článek. Myslím, že stojí za přečtení celý, ale zde alespoň pár vět z něj, pro ty, kteří na VZTAHY nemají ČAS a náladu:

Vrazíme-li člověku kudlu do břicha a pak ji s omluvou zase vytáhneme, rána pořád zůstane. 


První paradox člověka z doby ledové: Chce si život co nejvíce usnadnit. Proto utíká od prvního problému.
Řešit je totiž vždycky těžší než utéct. Stavět je vždycky těžší než bořit. Proto ledový člověk raději utíká. (a tím se nemyslí doslova, ale z od možnosti řešit problémy)
Jenže život díky tomu nemá snazší, ale naopak těžší. To je ten paradox. Utíká-li totiž od každého vztahu, protože se v něm vyskytl problém, musí takto utíkat od úplně každého. Nejen proto, že v každém vztahu se vyskytují problémy, ale především ten hlavní problém nosí v sobě – neochotu řešit problémy.
Má jedinou naději, že se jeho život zlepší: Přestane hledat problémy kolem sebe a zkusí najít jeden v sobě. Pak kupodivu najde lék na všechny problémy, které ve vztazích potkává. Ten lék i řešení jsou v něm.
4. znak člověka z doby ledové: Povrchnost místo hloubky
5. znak člověka z doby ledové: Lhostejnost místo komunikace
I ve vztahu ten, kdo méně dává, nevydělává na tom, naopak prodělává. Přestává-li věnovat partnerovi čas, pozornost, energii, učí ho žít bez něj. Ztrácí pak podporu v nejtěžších chvílích, rameno, na kterém se mohl v osobní krizi vyplakat, ucho, kterému se na dně mohl vypovídat, paže, které ho mohly obejmout a dát mu novou energii.
Braním se pouze vyčerpává zdroj. Nic se nezískává, pouze ztrácí. Aby dva lidé mohli jeden druhého soustavně nabíjet, musíme v první řadě jeden druhému dávat. Dáváním o nic nepřicházejí, naopak – jak jsme si již řekli – získávají dvojnásobnou energii. To je podstata vztahu – něčeho, co člověk sám nedokáže nahradit.
7. znak člověka z doby ledové: Negace místo pozitiv
Na formě nezáleží. Ať to jsou negativní slova, činy… lži, falše, zrady, ubližování. To všechno ničí vztah. Ničí to energetickou síť, jejíž konečný zkrat nebude ztrátou pro toho, kdo dával druhému pozitiva a nic za ně nezískával zpátky. Bude ztrátou spíše pro toho, kdo se najednou ocitne bez člověka, který ho byl ochoten zásobit podporou, důvěrou, radostí, a hlavně láskou.
Ztrátou je přijít o člověka, který Vás miloval a který Vám důvěřoval. Takoví totiž nejsou snadno nahraditelní.
Ano, ti, kdo přicházejí o důležité lidi, věří, že si život usnadňují. Ve skutečnosti si ho právě tím komplikují. Bývají to obvykle ti lidé, kteří potom křičí, jak je život složitý. Ne, život není složitý, to jen lidé z doby ledové si ho zbytečně komplikují.
...člověk sám mnoho nezvládne. V páru nebo týmu už ano.
Mysleme na to, až příště budeme chtít říct: „Já Tě nepotřebuji....nebo nepotřebuji KOMUNIKACI."

1 komentář:

Prosím anonymy o nějaký podpis. Ať vím s kým mám tu čest. Děkuji.

Oblíbené příspěvky

Seznam blogů

Počasí