úterý 5. července 2016

Pět výhod, které získáme, když se nenecháme vykolejit

https://www.firstclass.cz/2015/07/neres-neprepinej-5-vyhod-ktere-ziskame-kdyz-se-nenechame-vykolejit/3/

Pár myšlenek...ale článek stojí za to přečíst celý:
Lidé vždycky budou vidět to, co vidět chtějí. Jakmile změníme svůj přístup a dovolíme si vidět ne to, co chceme, ale to, co je, bez nutnosti měnit to k obrazu svému, změní se nám celý život.
Pochopíme, že okolnosti nemusí být vůbec ideální, abychom se s nimi naučili potýkat. Naopak lidé, kteří umějí brát okolnosti takové, jaké jsou, a pracují s nimi, nestojí na místě. Postupují. Rostou. Snaží se obstát v každé situaci. Jsou jako surfař, který nenadává na vysoké vlny – pokouší se je využít, aby dojel dál.
Už Epiktétos, řecký stoický filozof, před více než 2000 lety řekl: „Lidi rozrušují ne události (to, co se jim děje), ale představy a názory, které si o těchto událostech utvářejí. Kdykoli jsou rozhořčeni nebo zarmouceni, není to druhými lidmi, ale svým vlastním myšlením.“
Jak lidé reagují na události, to mnohem více vychází z jejich povahy, výchovy, vzdělání a zkušenosti, než z události samotné. Proto kdykoli máme sklon začít bědovat, uvědomme si, že v sobě máme pomocníka – své druhé Já, které žije věčně v míru. Náš vnitřní svět nezávisí na vnějších podmínkách. Náš vnitřní svět je to, co zůstává, jakmile se zřekneme svého ega a starostí.
Křičí na nás někdo? Nadává nám? Vylévá si vztek, komplexy, moc si přeje, abychom si to brali osobně? Klidnou mysl si můžeme zachovat kdekoli a kdekoli, je všude s námi a záleží na nás, zda se jí obrníme. Nemysleme si, že negativního člověka změníme přesvědčováním. Pamatujme si: My ho nepotřebujeme měnit. Aby nám někdo přestal ubližovat, stačí změnit sebe.

Všechno se rozhoduje v hlavě. Mysl je hlavní bojiště našeho života. Tam se odehrávají nejtěžší souboje. Tam nás černé myšlenky připravují o odvahu a akceschopnost. Tam neúměrná očekávání kradou to nejlepší z nás. Tam se stáváme obětí něčeho, co nejsme schopni kontrolovat. 
Kdo s námi chce mít lepší vztah, musí spolu s námi na vztahu pracovat. Kdo na něm nedokáže pracovat, ten je pro nás ztrátou času.

2 komentáře:

  1. Hezký článek. Vlastně se tím řídím snad odjakživa. Ne nějak vědomě, mám prostě takovou povahu a žij a nech žít je moje životní krédo. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře. Více takových lidí. Krásné dny i tobě.

      Vymazat

Prosím anonymy o nějaký podpis. Ať vím s kým mám tu čest. Děkuji.

Oblíbené příspěvky

Seznam blogů

Počasí