sobota 24. června 2017

5 znamení sobce aneb Jak se silní ve vztahu stávají slabými

https://www.firstclass.cz/2017/06/5-znameni-sobce-aneb-jak-se-silni-ve-vztahu-stavaji-slabymi/2/

Pár výňatků z článku:

2. znamení sobce: Většina komunikace z jeho strany je negativní nebo neutrální.
Ajaj, už to cítíš? Energie Ti začíná ubývat – na Tvá povzbuzující, posilňující a pozitivní slova nepřichází stejně kladná odezva. Co to dělá v lidské hlavě?
Jednou z nejpřesnějších předpovědí konce vztahu je pocit opovržení. Je to vnitřní sžírání, že jsme zřejmě udělali něco špatného, hanebného, ostudného, které později přerůstá v trápení, že jsme pro druhého bezcenní, a graduje v přesvědčení, že si asi opravdu zasloužíme pohrdání.
A přitom jsme nic zlého neudělali.
Tento strašlivý pocit v člověku vytváří chlad vyzařující z druhého. Ať řekneme nebo uděláme cokoli, ať navrhneme jakékoli oživení či změnu, pořád nedostáváme kladnou reakci. Jako bychom byli prašiví, neviditelní, zbyteční.
Zní to groteskně: Druhý otráveně ohrne ret, znuděně pokrčí rameny, nereaguje – a v nás klesá sebejistota. Moje doporučení proto zní: Než začneme hledat chybu v sobě, zeptejme se sami sebe, jaký pocit máme z partnerovy komunikace.
Opovržení je opakem respektu. Vyjadřuje se negativním úsudkem, kritizováním, sarkasmem, jehož výsledkem je pochybnost o nás samotných.
Copak tohle pomůže vztahu? Copak tohle pozvedne nás?
Ne, protože sobci jsou vztah i naše sebejistota ukradené.
3. znamení sobce: Pořád jsme to my, kdo dělá první vstřícný krok.
Ano, to vyžaduje hodně energie. Proto o ni přicházíme – a žádnou zpátky nedostáváme.
Ačkoli děláme vstřícné kroky, pozitivní reakce není žádná. Jediné, co nás naplňuje, je zjištění, že nevyvoláváme žádný zájem nebo angažovanost ze strany partnera.
Vztah je jako nádoba. Pokud do něj naléváme nepřiměřené množství času, peněz a energie, a pořád to nestačí (pořád je nádoba sotva poloprázdná), pak zjevně není něco v pořádku. Někde ta nádoba teče.
Jde-li jen o peníze, to ještě překleneme. Emoční investice jsou ale špatně nahraditelné. Jakmile si totiž uvědomíme, že partner není ochoten vkládat to, co my, zejména své úsilí a čas, aby vztah fungoval, pak dříve nebo později se musíme zeptat: Proč tedy my?
Vyvlékat se z odpovědnosti za vztah je nejen sobecké, ale i nezralé. Žádný rozumný člověk tohle neudělá, protože by ničil to, co miluje a potřebuje. Sobec ale nejedná rozumem. Sobci vyzrálost, tudíž i moudrost, ještě schází.
Proto si také neuvědomuje, o co přichází – uvadáním člověka, který mu dává energii.

4. znamení sobce: Nemá označení pro vztah.

Je to zvláštní, zdánlivě nepodstatná maličkost, ale sobec se vůbec necítí v pohodě s nálepkami jako „přítel“, „partner“ nebo jinými pojmenováními, která popisují vztah jako něco jiného než jen příležitostnou zábavu.
Slova nemá, ani když se pokusíte zavést konverzaci na téma Budoucnost. Má to jednoduchý důvod: Není připraven učinit z Vašeho vztahu prioritu. Ve skutečnosti často ani nechce mít žádný vztah. Nehodlá se o něm bavit. Každá diskuse je mu na obtíž.
S takovým člověkem bohužel nelze vztah budovat, protože nelze ani komunikovat. Bez komunikace nemá pár šanci vyjasnit si vzájemné potřeby a mantinely. Ti, kdo nemají označení, nemají význam – jsou nezařaditelní a zaměnitelní. Jsou – nic.
Nedivme se proto, že si pak jako nic připadáme. A to zejména tehdy, když druhý pro nás znamená naopak všechno.

Dám Vám jednu dobrou radu: Vždycky se držte dál od lidí, kteří nedokážou převzít odpovědnost za své činy – zejména za ty činy, které Vás činí zraněnými, zklamanými a úzkostlivými.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím anonymy o nějaký podpis. Ať vím s kým mám tu čest. Děkuji.

Oblíbené příspěvky

Seznam blogů

Počasí